Så spelar du bingo

Har du aldrig spelat bingo förut och vill pröva så lär du dig snabbt. Bingo är nog ett av dom enklaste spel att lära sig. Det är nog därför det är så populärt. Oavsett om du väljer att spela hemma med kompisar, framför tv’n, i en bingohall eller online så är reglerna i stort sett detsamma. En bingoutropare ropar ut ett nummer och har du det numret på din bingobricka så ska du markera det. Har du sedan tur att få en rad har du vunnit!

De olika varianterna

Det finns lite olika varianter av bingo och en av dom vanligaste är bingo med 75 bollar. Då spelar du på en bingobricka som har 25 nummer från 1-75. Brickan är utformad med 5 vågräta rader och 5 lodräta. Ovanför översta raden står ordet BINGO. Den första lodräta raden är då bokstaven B, nästa bokstaven I och så vidare. När ett nummer ropas ut använder utroparen ofta namn. B är Bertil och I är Ivar och så vidare. Ibland kan den mittersta rutan vara tom och då går den rutan som vilket nummer som helst. Det numret kan du dutta på med din penna med en gång. Välj den bingovariant som du tycker om, det ska alltid vara roligt att spela!

Spelet börjar

Innan spelet startar så köper vi en bingobricka. Och sen är vi klara att börja spela. Ett nummer dras och vi har ett par sekunder på oss att markera det numret innan nästa dras. Spelar vi hemma eller i en bingohall så gäller det att följa med så att du inte missar ett nummer. När ett visst antal nummer har utropats så kanske du sitter med 4 nummer och saknar ett för att få en rad. Då är det spännande. Skulle du då har tur att utroparen ropar det nummer du saknar i nästa dragning, ja då får du bingo. Då ropar du bingo och du vinner ett pris.

Spelar vi online så är det det samma som gäller, du köper en bricka först. För att göra det så måste du skaffa ett konto på den sidan. Det gör du enkelt genom att fylla i dom uppgifter som sidan vill ha av dig, namn, adress personnummer med mera. När det är gjort så sätter du in lite pengar på ditt spelkonto och du kan köpa en bricka. Du kan ställa in på din sida om du vill markera dina nummer själv eller om du vill att det markeras automatiskt. Det gör du enkelt under inställningar och där kan du också sätta en gräns för hur mycket du vill spela för i veckan. Det kan vara bra.

När nummer dras online är det en nummergenerator som drar alla nummer och dom visas på skärmen. Du hör också i tillägg en datoriserad röst som läser upp numret för dig. Rösten kan också tillhöra en uppläsare med en trevlig röst, eller kanske till och med en kändis. Det är samma regler online och det gäller att komma först med att få en rad. Får du det så visas det på skärmen och du har vunnit ett pris. Storleken på priset beror på hur mycket du satsar. Du kan också vinna en jackpot. Är det så att det är en jackpot i den bingorundan du spelar, då gäller det att få bingo inom ett visst antal dragningar.

90 bollarsbingo – så här spelar du

Bingo med 90 bollar är lite annorlunda. Här är det spelplanen som ser ut på ett annat sätt. Där finns 27 rutor i en bingoruta, med 3 vågräta rader och 9 lodräta. På varje bingobricka finns det 5 sådana bingorutor. I dragningen har du sedan 90 nummer istället för 75. I 90-bollars bingo är det vanligt att spela i omgångar. Först så ska du ha 1 rad, sedan 2 rader och till sist hela rutan. Skulle två spelare få bingo samtidigt så brukar vinsten delas. Det händer inte ofta men det kan förekomma när du spelar i en bingohall eller hemma med vänner.

Bingohallar har den äkta nummerdragningen

När du går till en bingohall och spelar så är det viktigt att det är tyst under spelets gång. Annars kan det vara svårt att uppfatta det nummer som ropas upp. I bingo online så är det däremot lov att chatta så mycket du vill. Det är faktiskt en viktig funktion på dom flesta bingosajter och det brukar chattas friskt både under spelets gång och i pauserna. Trevlig och socialt och det finns till och med chattbingo.

Skulle det sedan dyka upp frågor så finns det alltid någon du kan fråga, både i hallen och online. I bingohallen finns det bingovärdar som hjälper dig och online är det chattvärden som hjälper dig. Det finns med andra ord inga hinder om du vill börja spela bingo. Det är bara att hoppa i det!